Smarthus

Et smarthus er mer enn bare muligheten til å skru på lys eller lyd i et rom du ikke er i eller sjekke at hunden ikke lager rot mens du er på jobb – et smarthus kan spare deg penger, hjelpe deg bruke mindre energi, sikre huset mot uhell og sikre deg mot innbruddstyver. Selvfølgelig gjør det heller ikke noe at du kan få en enklere tilværelse, og kanskje få en følelse av luksus med på kjøpet.

Hva er mulig?

Det er helt greit å innrømme at du ofte har tenkt på morsomme teknologiske løsninger i hjemmet ditt, både praktiske og upraktiske. Men det er lettere enn noen gang å realisere alle idéene dine, og du er langt ifra begrenset til kjedelige funksjoner. Ingen hindrer deg om du vil kunne åpne og lukke utgangsdøra for å lure postbudet mens du er på jobb – og du kan bruke akkurat det til å slippe inn katten også.

Her i Norge er det mest å tjene fra et smarthus i forbindelse med varme, og varmesystemet er ofte allerede ”litt smart” for å hjelpe med det – men å kunne styre varmen fullstendig, uansett hvor du er, gir deg utvilsomt den beste muligheten til å senke energibruket.

Alt du allerede har en bryter til i huset – lys, noen stikkontakter for hvitevarer, solavskjerming og garasjedør – er enkelt å inkludere i et smarthussystem. Underholdningssystemet ditt er kanskje allerede mulig å kontrollere med smarttelefon eller avanserte fjernkontroller, men med smarthusfunksjonalitet kan du sette hele huset i en egen ”kinomodus” om du vil: Lys dimmet, perfekt inneklima og bråkete elektronikk skrudd av.

For funksjonshemmede kan et smarthus bety en enklere hverdag der dører, skuffer, dørlåser og alt annet som vanligvis er utenfor rekkevidde eller vanskelig, er noe du kan håndtere på egenhånd. Spesielle hjelpemidler du allerede har kan også inkluderes. Et smarthus er et hjem som tilpasser seg den du er som person.

Fakta er at det er kun fantasien din som bestemmer hvordan ditt smarthus vil oppføre seg. Trenger du et sted å begynne, kan du ta en titt på det mest grunnleggende et smarthus kan gjøre for deg:

Det grunnleggende

Når du er hjemme:

 • Temperaturkontroll
 • Lys – av/på pluss dimming og farge
 • Elektronikk – av og på
 • Underholdning

Når du er borte:

 • Skru av varme/lys/elektronikk
 • Sikkerhetskameraer
 • Oversikt over strømforbruk
 • Innbruddssikring (”later som” du er hjemme ved å slå av/på eller automatisere funksjoner)
 • Vanning av planter/mating av husdyr

Sette opp selv eller få det profesjonelt installert?

Smarthus-utstyr du installerer selv må forholde seg til eksterne flater, ettersom du helst ikke vil rote med det elektriske anlegget på egenhånd (for ikke å snakke om at det ikke er lov). Dermed mister du allerede i oppstarten mange muligheter til å gjøre systemet usynlig.

Med ferdiglagde løsninger blir du ofte låst fast til én produsent, og mister fleksibiliteten som et profesjonelt installert system gir. Installerte systemer bruker industristandarder og kan innlemmes inni elektriske komponenter på en trygg og usynlig måte. Det kan også gi dypere funksjonalitet, ved å integreres direkte i avanserte hvitevarer.

Til sist er det viktig å tenke over at huset ditt varer lengre enn en trend for smarthusprodukter kanskje gjør, så å gå for et integrert system med etablerte standarder er uten tvil det mest fremtidssikre valget.


Systemer vi leverer

 

xComfort

Hvem passer xComfort for?

xComfort passer best for mindre renovering/oppgradering.

xComfort er et system for styring av belysning, oppvarming, solavskjerming, klimaanlegg og sikkerhetsfunksjoner, utviklet for bruk i boliger og mindre næringsbygg. Systemet bygges opp med aktuatorer - mottagere som betjener de elektriske lastene lokalt der hvor lasten er, og trådløse sensorer - sendere i form av trykknapper, fjernkontroll, temperatursendere, osv. Aktuatorene som styrer lasten strømforsynes av nettet, mens de fleste sensorene blir forsynt av batteri.

Komponentene har en svært lav sendereffekt. En mobiltelefon har til sammenligning 100 - 150 ganger større sendereffekt enn de trådløse komponentene, og sendingen fra en xComfort-komponent varer kun i noen millisekunder. Dette gjør at batteriene varer lenge - faktisk helt opp til 10 år på trykknappene, og 5 - 7 år på temperatursendere og fjernkontroll. Batteriene er standard typer, som med letthet kan skiftes av brukeren selv. Et optisk varsel gis når batteriet bør skiftes ut.

xComfort kommuniserer på en trådløs, toveis kommunikasjonsbus som benytter frekvensen 868,3 MHz. Dette er et lukket frekvensbånd avsatt til byggautomatisering i Europa. Særskilte retningslinjer for bruk av frekvensen gjør at den ikke blir overbelastet, eller kan blokkeres. Rekkevidden er ca. 30 - 50 meter innendørs i et reisverksbygg, men en patentert funksjon for videreføring av signalet gjør at den praktiske rekkevidden blir vesentlig forlenget.

xComfort er like godt egnet i nye anlegg som ved rehabilitering. De dagligdagse serviceoppgavene som å sette inn endevendere, flytte lysbrytere og lignende kan gjøres raskt, effektivt og renslig, noe som verdsettes høyt av kunden. Slik har xComfort blitt en selvfølgelighet i mange servicebiler.

Siden lanseringen i 2003 har Xcomfort fått vist sin styrke som et reelt alternativ til konvensjonell installasjonsmetode, og har fått et solid fotfeste i Norge. En rekke installatører landet over har erfart at det med denne teknologien er mulig å spare tid i installasjonen, samtidig som kunden blir mer fornøyd med større fleksibilitet til å gjøre forandringer, og ikke minst - kunne velge design.

xComfort videreutvikles og tilpasses behovene hele tiden. Eksempelvis kan vi nevne aktuator for topolet brudd - som er laget spesielt for Norge, ettersom dette kravet foreløpig er et særnorsk fenomen.

Bruksområder

 • Lysstyring
 • Varmestyring
 • Solavskjerming
 • Klima
 • Sikkerhet

Kontaktinformasjon

   Gamle Riksvei 49C,
     3057 Solbergelva

  900 54 965

  post@elektrikerost.no

  Følg oss på Facebook