Termografering

Termografering

En stor bekymring for elektriske systemer er at de går varme. Det er mange feil som kan føre til varmeutvikling i ledninger og utstyr, og alle disse er viktige å oppdage i regelmessig kontroll. I blant er det fint å få et overblikk over hvordan hele systemet har det før alle individuelle deler blir nøye undersøkt og testet.

Termografering er et av de relativt nye verktøyene elektrikere kan benytte seg av for å få dette viktige overblikket over temperaturen i elektriske systemer. Flere læresteder begynner å tilby utdannelser innenfor termografering, og innenfor flere forskjellige bransjer. Det er mest elektrikere, befarere, takstmenn og kontrollører som bruker dette for å undersøke bygninger og anlegg samt interne elektriske systemer her i Norge, men også innenfor medisin har det noen bruksområder. I tillegg bruker arkeologer og – selvfølgelig – vulkanologer termografi i sitt arbeid.

Hva er termografering?

Kroppen vår er i stand til å kjenne varmen fra en ovn fordi den gir infrarød stråling. Dette er en elektromagnetisk bølgelengde utenfor vårt synlige spekter, som det går an å se ved å bruke et infrarødt kamera. Denne typen visualisering kjenner du sikkert fra nattsynsbriller, enten du har brukt det selv eller sett det i en action-film. Den vanligste innstillingen er at det som er varmt er rødt og det som er kaldt er blått – mennesker og dyr ser røde og gule ut, mens trær, bakken, utsiden av bygninger, osv. er mer blåaktige. Når du retter kameraet mot et hus, vil du øyeblikkelig kunne se og lage enkle konklusjoner om hvor varmen er. Pipe, vinduer, varmepumpe og andre utvendig elektronikk er naturlige lyspunkter, mens en bygningstermograf vil kunne se om isolasjonen er god nok og en elektrotermograf vil kunne se om varmepumpa er i god stand.

For en termograf fra oss er det elektriske systemer som er i fokus, og dersom noe er varmere enn det burde være kan dette lett oppdages gjennom kameraet. Fordi elektronikk ofte er litt varmt til å begynne med, krever det mye fininnstilling og erfaring for å gjøre jobben optimalt, men alvorlige feil står gjerne ut tydelig. Termografi brukes også for å utrede varmetap i bygninger, eller andre problemer med varmedistribusjon. Ved å benytte deg av en erfaren termograf til internkontroll og befaring får du en unik innsikt, som kan gi bedre løsninger enn mange tradisjonelle metoder.

Brannforebyggende termografering

Termografering oppdager direkte varme og er derfor ypperlig egnet til forebyggende undersøkelser. Ved å kun teste ledninger og systemer hver for seg, er det mulig å gå glipp av punkter der mye som er litt varmt, blir for varmt til sammen. Du kan ikke alltid føle varmen som er bak veggen, men ved hjelp av termografi kan slike farer oppdages i tide.

Termografi som en del av internkontroll

En termograf kan oppdage mye på egenhånd, men det er i forbindelse med en komplett internkontroll at teknikken virkelig kan være til hjelp. Termografien kan finne ut hvor eventuelle problemer oppstår, så kontrolløren finner et godt sted å begynne, og kan sammenlignes fra kontroll til kontroll for å se om noe nytt har kommet opp siden forrige gang.