Strøken belysning på hytte i Setesdal

Vi nordmenn elsker å dra på hytta, det er det ikke noe tvil om. En viktig trivselsfaktor på hytta er god og riktig belysning. Vi besøkte en strøken hytte på Hovden, i Setesdal, der belysningen er både funksjonell og lekker!

Hyttens store åpne stue med takspotter og en taklampe hengende ned over stuebordet.

Vi nordmenn elsker å dra på hytta, det er det ikke noe tvil om. En viktig trivselsfaktor på hytta er god og riktig belysning. Vi besøkte en strøken hytte på Hovden, i Setesdal, der belysningen er både funksjonell og lekker!

En god belysningsplan er viktig for både funksjonell og stemningsfull belysning

Et av hyttens soverom med kaldt lysende takspotter
TV på vegg med spotter i taket som lyser ned
Hyttens kjøkken, spiseområde og stue med mye bruk av spotter i taket og taklampe i stuen. Alle med varmt lys

Plassering av downlights

Siden takhøyden i hytta er kun 2,25 m, er det ekstra viktig å velge downlights der lyskilden er godt inntrukket, også for å unngå blending. Mange ønsker downlights som kan justeres eller vippes 360 grader. Her er sjansen for blending større, siden lyskilden ligger langt fremme i armaturen. Downlightene er montert ca. 40 cm fra vegg og innredninger. One Soft-downlight fra Lyskomponenter gir deg noen fordeler. I tillegg til lav blending kan den felles inn i hull fra 68 til 83mm, noe som er perfekt ved utskifting av eldre downlights. One Soft kan også monteres direkte i isolasjonen.

Hyttens kjøkken og spisestue med spotter i taket og LED-lys under kjøkkenskapene
Svart kjøkkeninnredning med Led-lys under overskapene
Hyttens kjøkken og peis-område med led belysning og spotter i taket.

Sort kjøkken trenger god belysning

En helsort kjøkkenbenk og bakplate trenger mye lys. Hytteeierne ønsket diskret belysning over kjøkkenbenken og valgte en LED-list med sort profil og sort deksel. De fem meter lange LED-stripene er montert helt inntil veggen. På den måten fikk de en rett linje uten avbrudd. 

Det er Elkonor-elektrikeren Stokkeland Elektro som har montert belysningen som er levert av Lyskomponenter .

LED-lister i bod og belysning under skråtak 

Garasjen har samme panel som veggene i hytta, og LED-striper er valgt for å skape et moderne og spennende uttrykk. Hytta har en gjennomgående designprofil og fargepallett, og det er dermed benyttet sort profil med sort deksel på LED-stripene. 

Oppe på hemsen er det skråtak og lav takhøyde. Ved lav takhøyde kan man installere punktbelysning på gulvet, der man ønsker jevn belysning. Et tips er å øke antall punkter, så kan man heller dimme belysningen. En LED-stripe i taket vil også kunne avgi et jevnt og godt lys på hemsen. 

Interiør av Hyttens loftstue med varm belysning langs skrå taket
Interiør av skibod der kaldt LED-lys er brukt langs hjørnene
Interiør bilde av skibod med LED-lys i taket

Hytta lyser opp i fjellheimen med godt utelys

Når man skal belyse hyttefasaden eller uteområdet , er kunsten å finne den riktige balansen der naturen får spille hovedrollen. På denne hytta er det valgt Arca veggarmatur , som lyser både opp og ned på veggen. 

Lampene gir en flott områdebelysning utover veggen og til bakkenivå, uten blending. For å kunne nyte utsikten når mørket faller på, valgte de Blocky downlights, med nedtrukket kant på 6 cm. 

Overblikk av eksteriøret til en hytte med utendørs varm belysning
Oppkjørselen til en storslått hytte med varme lys brukt som dekor på stein.
Eksteriør av gangparti av en hytte med varm belysning

Ønsker du en god lysplan eller pris på belysningsprodukter til hytta?

Ta kontakt med en av våre dyktige elektrikere, så hjelper vi deg å finne riktige belysning for deg!